mamakenga

ръчно изработени слингове за бебе

Един ден от живота на Яната (с акцент върху ЕБХ) March 29, 2011

Един малко различен пост – не посветен на слингове, а на друга интересна част от бебеотглеждането – Естествената бебешка хигиена (ЕБХ). За неосведомените, под ЕБХ се разбира от най-ранна възраст да се откликва на тоалетните нужди на бебето, така че то да ги осъзнава, а не да ги върши незабелязано в памперса. Някои бебета отглеждани по този начин още от съвсем малки не се нуждаят от пелени. Донякъде родителите се научават да разпознават и предугаждат кога на бебето му се ходи, а донякъде и то самото се научава да сигнализира. Ние сме още в етапа когато аз налучквам, но като цяло имаме голям успех.

ббб

Мои приятели (най-вече такива без деца) често ме питат как ми минава деня. Специално за тях, както и за всички които се интересуват от опита ни с Естествена бебешка хигиена (ЕБХ) или пък просто са фенове на Яна, описвам един  обикновен ден от начало до край. (Всъщност този конкретен ден е доста фокусиран върху ЕБХ защото сме си вкъщи и нямам друга работа – не винаги съм така старателна.)

ббб

7:00 – Ставаме и Яна се изпишква в гърнето. Интересното е че тази нощ за пръв път остана съвсем суха. Обикновено не се занимавам с ЕБХ през нощта, но днес се събуди на два пъти с хленч и за всеки случай станах. Може би трябва да почна и през нощта да я изпишквам, щом така ясно сигнализира.

ббб

Давам и да суче и известно време се гушкаме в леглото. Надявам се пак да заспи защото хич не ми се става, но тя е бодра и готова за подвизи. Към 8 се предавам и ставам. Пак пишкаме. Оставям Яна да си играе по голо дупе в едно оградено пространство на леглото, а аз отивам да се измия, да си приготвя закуска и да свърша това онова. Посред простиране на прането я чувам че надава сърдити писъци. Отивам и пак и предлагам да пишка, тя се възползва. Давам и нови играчки и отивам да си довърша работата. Вече е доста сръчна и може сама да си хваща играчките, да ги върти и изследва – затова са и по-интересни. Към 9 пак почва да помрънква. Отивам, пак пишкаме. Причината да съм толкова настойчива с гърнето е, че от месец и нещо Яна придоби навик да ака всяка сутрин след ставане, а днес още не си е свършила работата, та скоро очаквам изненада. Слагам за всеки случай едни памучни гащи и още малко си играем заедно. Напоследък е на вълна възторжено пръскане на лиги (със звук “Пррррр”) и е много смешна. Явно възторга и идва в повече защото внезапно забелязвам кафяво петно на гащите, без каквото и да било предупреждение. Веднага я грабвам и отиваме до банята – има и такива моменти.

ббб

Към 9:30 Яна става кисела и решавам че е време да поспи. Похапва и заспива, а аз поцъквам малко на компютъра и се измъквам да си изям закуската. Успявам да привърша и домакинските дейности и дори да почна работа по един слинг – бебо спи чак до 11:30!

ббб

Изпускаме пишкането след събуждане – явно не се е обадила веднага, а се е заиграла в леглото и се е напишкала. Нищо, не е драма. Още малко я оставям да поиграе. Откак е по-топло гледам максимално да я държа голичка, за проветрение на дупето. Търкаляме се още малко по леглото, Яна яде и към 1 ч. излизаме на разходка.

ббб

Навън е мрачно и не предполага дълго висене в парка, затова предпочитам да изпълним мисия до Джъмбо и някои други задачи из квартала. Някъде по средата на разходката Яна заспива. Тъкмо се радвам че и вкъщи ще поспи (а аз ще обядвам спокойно), и един ужасно шумен рейс пред нас я събужда. Няма как, покупките много ми тежат и я прибирам будна към 2:15.

ббб

Вкъщи следва изпишкване, пелената от разходката е суха. Играчките от сутринта май отново са интересни и се занимава известно време с тях. После суче, и по някое време аз се измъквам да обядвам. Обаче по време на обяда чувам сърдити вопли и се връщам. Давам и да суче още малко с надежда да заспи, което не става, но я усмирява достатъчно за да си доям. Междувременно се сещам, че съм забравила една от покупките на касата и към 4:00 пак отиваме на разходка.

ббб

В Джъмбо за щастие ме помнят (или пък им се случват и други такива заплеси) и успявам да спася покупката, а именно, този кош в който да събирам играчките на Яна:

 

ббб

Този път се прибирам благополучно със спящо бебе, което внимателно изваждам от слинга и поставям в креватчето. Уви, този път спи само десетина минути. В 4:30 се буди, пишка. След това се търкаляме отново по леглото и си играем – доста мързелив ден. Пеем песнички. Пускам си ги в youtube, защото не знам текстовете. Днешната песничка е Луди Жаби, вдъхновена от гумената жаба на Яна.

ббб

И така, в игри и закачки, изкарваме до 6:00. Яна от време на време суче, а през 30-40 минути я изпишквам. Открих че този интервал е добър – пишка без да протестира и няма инциденти. Успявам и да свърша разни дребни работи из къщи, и най-вече из стаята, защото ако се отдалеча по-дълго тя се сърди.

ббб

В 6.15 най-после се предава – суче и заспива дълбок сън. Аз се опитвам да дремна с нея но нещо не мога да заспя. Ставам и почвам да готвя за вечеря. Поработвам още малко по слинга. Прибира се Таткото на Яна. Вечеряме и си бъбрим. Тя явно е заспала за вечерта. Обикновено не си ляга толкова рано, но се случва. Към 9:30 се буди за пишкане и хранене. Слагам и гащи за през нощта – не съм чак толкова смела. Храня я и до към 10 вече е заспала. Време е да си лягам и аз – не се знае утре кога ще се става.

Advertisements